Četvrtak, 24. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Holandska policija uhapsila skoro 200 učesnika protesta protiv uvođenja policijskog sata

Preuzmite sliku

Holandska policija uhapsila je najmanje 184 učesnika protesta protiv uvođenja policijskog sata koji su se pretvorili u nasilje treću noć zaredom, a što su najteži nemiri u Holandiji u četiri decenije.

Najmanje deset policajaca povrijeđeno je u neredima tokom protesta, iza koji su ostale opljačkane prodavnice i spaljeni automobili u gradovima među kojima su Rotterdam, Amsterdam i Den Haag u ponedjeljak navečer.

Iako većina holandskog stanovništva mirno poštuje prvi policijski sat u zemlji uveden od Drugog svjetskog rata, nemiri su se počeli širiti otkako je policijski sat od 21.00 do 4.30 sati stupio na snagu u subotu.

– Mogu potvrditi da smo uhapsili najmanje 184 osobe – izjavio je policijski portparol Sherlo Esajas za AFP. Policija je dodala da bi moglo biti uhapšeno još ljudi.

Komandant holandske policije Henk van Essen oštro je osudio demonstrante, rekavši da “to nema ništa zajedničko s pravom na demonstracije”.

Protesti su počeli u manjem obimu u subotu navečer, s nemirima u selu Urk u konzervativnom protestantskom holandskom “biblijskom pojasu” tokom kojih je zapaljen centar za testiranje na koronavirus.

Protesti su se, međutim, proširili u nedjelju, kada je policija koristila suzavac, vodene topove i konjicu protiv demonstranata u južnom gradu Eindhovenu i u Amsterdamu.

Više od 13.500 ljudi preminulo je u Holandiji od izbijanja pandemije COVID-19. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,