Nedjelja, 13. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Holandija: Tokom “mirnijeg” policijskog sata privedeno više od 130 osoba

Preuzmite sliku

Holandska policija saopćila je u srijedu da je četvrta noć policijskog sata, uvedena zbog koronavirusa, prošla mirnije nego prethodne tri kada su zabilježeni neredi, prenosi Anadolu Agency (AA).

Uprkos tome, policajci su priveli 131 osobu, uglavnom zbog kršenja javnog reda i mira.

“U utorak navečer bilo je mirnije tokom policijskog sata nego prethodnih noći”, navela je holandska policija.

Saopćeno je da je većina privedenih mlađa od 18 godina. Očekuje se da će pandemija biti ključno pitanje kampanje prije općih izbora zakazanih za 17. mart.

Susjedna Belgija izrazila je u srijedu bojazan da bi se nemiri mogli proširiti zbog poziva na proteste protiv teške blokade zemlje i policijskog sata koji kruži na društvenim mrežama.

“Nasilne demonstracije koje su se dogodile u Holandiji očito su potaknule određene ljude da pozovu i u našoj zemlji na demonstracije protiv zdravstvenih mjera”, saopćeno je iz ureda belgijske ministrice unutrašnjih poslova Annelies Verlinden.

Stotine demonstranata u gradovima, među kojima su Amsterdam i Eindhoven, izašli su prethodnih dana na ulice kako bi iskazali nezadovoljstvo protiv novih mjera za suzbijanje širenja koronavirusa.

Holandija je 12. januara proširila ograničenja do 10. februara zbog novog soja koronavirusa za koji se smatra da je zarazniji i možda smrtonosniji.

Ograničenja su dodatno pooštrena 23. januara uvođenjem noćnog policijskog sata na nacionalnom nivou, od 21 do 4,30 sati ujutro, prvog od Drugog svjetskog rata.

Građanima se savjetuje da ostanu kod kuće i izlaze samo u kupovinu najneophodnijih namirnica, da dobiju medicinsku pomoć, odu na posao ili u školu ako rad ili učenje na daljinu nisu mogući.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,