Nedjelja, 14. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Holandija: Novinari i advokati na meti mafijaša

Preuzmite sliku

Holandija je zahvaćena talasom nasilja zbog čega su novinari i advokati pod zaštitom od kriminalaca, a sudske procese obezbjeđuje vojska, piše britanski dnevnik “Gardijan”.

Gradski zvaničnici Amsterdama i Roterdama upozoravaju da “kriminalna kultura i nasilje postepeno dobijaju obime italijanske karakteristike” uz rekordne količine zaplijenjenih narkotika u roterdamskoj luci, dok se od 15 do 30 milijardi “opranih eura” ulaže u nekretnine, kanabis kafiće, turizam i barove.

“Nikada nećemo imati novca kao kriminalci protiv kojih se borimo, ali nikada više nije bilo strukturalnih sredstava za borbu od sprečavanja do ometanja njihovih modela zarade”, rekla je ministar pravosuđa Dilan Jesilgoz-Zegerijus.

Holandska administracija je tokom sedmice objavila novu međunarodnu saradnju u borbi protiv kriminalaca koji dostavljaju kokain iz Južne Amerike u luku Roterdam ili obližnji Antverpen u Belgiji.

Novinar Paul Vugts iz amsterdamskom lista “Het Parol”, koji je imao šest mjeseci policijsku zaštitu zbog prijetnji smrću, smatra da je krajnje vrijeme da se nešto preduzme.

“Dešavaju se ubistva blogera, nedužnog brata ključnog svjedoka protiv navodnog narko bosa Riduana Tagija i drugih, potom advokata Derka Virsuma i mog kolege Peter de Vrisa. Nemamo mafiju kao u Italiji, ali ovo je vrsta nasilja poput mafijaškog. To je teror”, naglasio je Vugts.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,