Petak, 25. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Heiko Maas: Ublažiti restrikcije onima koji su se vakcinisali

Preuzmite sliku

Ljudima koji su se vakcinisali protiv covida 19 treba dozvoliti da posjećuju restorane i kina ranije nego drugima, rekao je njemački ministar spoljnih poslova Heiko Maas što je suprotno od stava drugih ministara koji se protive posebnim slobodama za vakcinisane.

Drugi njemački ministri protive se tim specijalnim pravima strahujući da bi to moglo dovesti do nejednakosti u društvu u vrijeme kada nema svako šansu da se vakciniše.

Maas je rekao da su osnova prava građana značajno limitirana da bi se suzbilo širenje virusa korona i izbjeglo pretrpavanje bolnica.

On je dodao da još nije definitivno utvrđeno do koje mjere vakcinisana lica mogu da zaraze druge.

Maas je rekao da Vlada limitira prava ljudima koji upravljaju ili posjeduju restorane, kina, pozorišta i muzeje.

“Oni imaju pravo da u jednom trenutku ponovo otvore svoje firme, ako za to postoje mogućnosti”, rekao je on i dodao da, ako bi na takva mjesta dolazili samo vakcinisani ljudi, onda više ne bi postojala opasnost od zaraze.

Ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer rekao je da bi pravljenje razlike između vakcinisanih i onih koji to nisu bilo jednako obaveznoj vakcinaciji, čemu se on protivi.

U Njemačkoj je do juče vakcinisan oko jedan milion ljudi, saopštio je Institut “Robert Koh”.

Njemačka je produžila mjere blokade sigurno do kraja januara, a kancelarka Angela Merkel zakazala je sastanak sa regionalnim liderima 19. januara kako bi razmotrili oštrije restrikcije.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,