Petak, 1. Jula 2022.
Tuzlanski.ba logo

Haos u Njemačkoj zbog jeftinih karata

Preuzmite sliku

Svako ko je putovao s mjesečnom kartom od 9 eura lokalnim javnom prijevozom (ÖPNV) u Njemačkoj proteklog vikenda trebao imati na raspolaganju dovoljno vremena i jake živce. U pojedinim slučajevima putnici su morali posegnuti dublje u džep zbog kašnjenja vozova. Dakle, pitanje je: Šta će Deutsche Bahn učiniti da se suprotstavi haosu koje su prouzrokovale jeftine karte?

Vozovi su proteklog produženog vikenda u Njemačkoj bili prenatrpani. Pojedini putnici su se zbog toga odlučili na skuplju varijantu, te su se umjesto regionalnim vozovima vozili skupljim bržim vozovima.

Njemački mediji pišu kako pojedinci nisu mogli ponijeti svoje bicikle sa sobom, jer jednostavno nije bilo mjesta u vozovima.

U Stendalu u Saskoj-Anhaltu su zbog kaosa na željezničkom kolodvoru morali intervenirati policajci. Policajci su morali intervenirati zbog putnika koji nisu željeli napustiti prenatrpani voz.

“Voz je bio više od 200 posto prenatrpan. Strojovođa je zatražio pomoć jer putnici nisu htjeli napustiti voz”, rekao je glasnogovornik policije.

Udruženje putnika Pro Bahn reklo je kako je haos bio predvidiv, te je “rezultat političke ponude bez potrebnih željezničkih kapaciteta”.

“Naravno, kao što se i očekivalo, bilo je povremenih opterećenja, posebno u vozovima prema glavnim turističkim odredištima”, rekao je Jörg Sandvoß, izvršni direktor DB Regio.

Od 1. juna u upotrebi je 50 dodatnih vozova DB Regio s oko 250 dodatnih linija.

Tokom ljetnih mjeseci također se planira zapošljavanje dodatnog osoblja DB-a u vozovima i na kolodvorima kako bi se bolje koordinirao ukrcaj i iskrcaj putnika, te kako bi se pružila bolja podrška putnicima, piše u saopćenju firme DB Regio, piše Fenix magazin.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,