Nedjelja, 5. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Handkea pitali o kritici Stanišića, on prekinuo susret: ‘Pustite me na miru’

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost Peter Handke iznenada je u utorak navečer prekinuo razgovor s novinarima u rodnom Griffenu u Koruškoj, a otkazan je i za danas planirani susret s novinarima.

Susret u Griffenu u utorak navečer prekinut je nakon što je jedan novinar Handkea upitao što misli o kritici koju mu je dan prije uputio dobitnik Njemačke književne nagrade Saša Stanišić.

“Ja stojim pred svojim vrtnim vratima i tu je 50 novinara i svi postavljaju pitanja poput Vas. Ni od koga od njih ne čujem da je i pročitao nešto što sam ja napisao. Svi govore samo o reakcijama. Ja sam pisac, dolazim od Tolstoja, Homera, Cervantesa. Pustite me na miru i ne postavljajte mi takva pitanje”, rekao je Handke, a kako prenosi austrijski radio Oe1.

Nakon toga je dodao kako više nikad neće odgovarati na pitanja novinara koji se, “uprkos Nobelovoj nagradi”, ne zanimaju za njegovu književnost.

U srijedu ujutro je iz općine Griffen saopšteno kako se otkazuje za poslijepodne najavljeni susret Handkea s građanima i medijima.

Vezano | Saša Stanišić: ‘Imao sam sreće da pobjegnem od onoga što Handke ne opisuje u svojim tekstovima’ 

Saša Stanišić, dobitnik ovogodišnje Njemačke književne nagrade, jedne od najvažnijih književnih nagrada za njemačko govorno područje, u svom je govoru na svečanosti dodjele nagrade povodom otvaranja Frankfurtskog sajma knjige žestoko kritikovao ovogodišnju odluku o dodjeli Nobelove nagrade Peteru Hendkeu.

Stanišić, koji dolazi iz Višegrada, u ranim devedesetima zbog rata prebjegao je u Njemačku, kritikovao je Handkea zbog njegove podrške Miloševićevom režimu tokom rata u devedesetima.

Dodjela Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu je, zbog njegove podrške Miloševiću i negiranja genocida u Srebrenici, širom svijeta te posebno na jugoistoku Europe, naišla na brojne osude. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje