Petak, 7. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Hamburg od danas prvi njemački grad bez automobila sa dizel motorom

Preuzmite sliku

Hamburg je danas postao prvi grad u Njemačkoj koji je uveo zabranu na promet vozila sa dizel motorima na pojedinim saobraćajnicama.

Zabrana, koja će ostati na snazi sve dok se kvalitet zraka u gradu ne poboljša, primenjivat će se na dvije dionice ukupne dužine od 2,2 kilometra, prenosi agencija AP.

“Naš cilj i naša odgovornost je da zaštitimo građane od isparenja štetnih plinova”, izjavio je hamburški senator za životnu sredinu Jens Kerstan.

Zabrana će, kako dodaje, važiti sve dok federalna vlada ne primora automobilske kompanije da instaliraju nove sisteme za čišćenje izduvnih plinova u stara dizel vozila, čemu se proizvođači protive.

U ekološkoj organizaciji Greenpeace se nadaju da će i drugi njemački gradovi slijediti primer Hamburga, ali i gradova kao što su Kopenhagen i Amsterdam u preispitivanju svoje saobraćajne politike.

Vrhovni administrativni sud u Njemačkoj je u februaru načelno dozvolio gradovima uvođenje zabrane prometa vozilima na dizel pogon u svrhu smanjenja količine ugljen-dioksida u većim gradovima. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,