Utorak, 28. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Guverner Istanbula Sahin: Terorista priznao krivicu, iza napada u klubu Reina stoji ISIS

Preuzmite sliku

Guverner Istanbula Vasip Sahin kazao je kako je napadač na istanbulski klub Reina u novogodišnjoj noći priznao krivicu, te da je jasno da je napad počinjen u ime terorističke organizicije ISIS, javlja Andolu Agency (AA).

Terorista Abdulgadir Masharipov uhapšen je sinoć u istanbulskoj četvrti Esenyurt, a guverner Istanbula Vasip Sahin podijelio je danas više informacija o hapšenju.

Kazao je kako su snage sigurnosti od terorističkog napada vodile vrlo ozbiljnu akciju i uložile veliki napor, te da je kao rezultat toga terorista uhapšen sinoć u Istanbulu.

“Radi se o Abdulgadiru Masharipovu, rođenom 1983. godine u Uzbekistanu. Edukovan je u Afganistanu, zna četiri jezika i vrlo je dobro pripremljen terorista”, rekao je Sahin, te dodao:

“Terorist je priznao krivicu. U isto vrijeme slažu se i njegovi otisci prstiju”.

Naglasio je kako postoje pretpostavke da je Masharipov u januaru 2016. godine boravio u Turskoj.

“Tokom policijske akcije pregledano je 7.200 sati snimaka sigurnosnih kamera. U akciju je bilo uključeno 2.000 policajaca, uključujući i specijalne jedinice”, otkrio je Sahin, te dodao kako je “vrlo jasno da je teroristicki napad pocinjem u ime ISIS-a”.

On je rekao da je turska policija uložila velike napore i da su vodili vrlo detaljnu istragu. Pretresene su 152 lokacije.

“Tokom operacija privedeno je 50 osoba. Osim toga 168 osoba je proslijeđeno nadležnim institucijama zbog sumje da se radi o stranim teroristima. Kod terorista je pronađeno 197.000 američkih dolara. Pronađena su i dva pištolja i šanžeri”, rekao je guverner Istanbula Vasip Sahin.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje