Ponedjeljak, 2. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Greta Thunberg traži od Merkel da izađe iz klimatske “zone komfora”

Preuzmite sliku

Švedska aktivistica Greta Thunberg u četvrtak je zatražila od njemačke kancelarke Angele Merkel “da bude dovoljno hrabra da razmišlja dugoročno”, na sastanku u kancelarijatu na kome su raspravljali o klimatskoj krizi i mjerama u borbi protiv globalnog zagrijavanja.

Tokom 90-minutne rasprave, Merkel je objasnila prioroitrete na polju klimatske politike tokom njemačkog predsjedanja EU, cilj postizanja klimatske neutralnosti do 2050. i prelazne ciljeve na smanjenju emisije stakleničkih gasova do 2030., saopćio je portparol njemačke vlade.

Obraćajući se novinarima nakon sastanka, Thunberg je izjavila da je Merkel bila veoma susretljiva i prijateljski nastrojena, ali da kancelarka ima veliku odgovornost i ogromnnu priliku da postane svjetski čelnik u borbi protiv klimatskih promjena.

– Ono što svi trebamo učiniti je da počnemo tretirati klimatske promjene kao što tretiramo bilo koju krizu – kazala je Thunberg, dok su ona i njene aktivističke kolegice zatražile od Merkel da se suočava s klimatskim promjenama s većom urgentnošću.

– Ono što želimo su lideri. Želimo da ljudi ustanu, usude se da izađu iz svojih zona komfora, da prioritiziraju budućnost koja je pred nama upravo sada i da budu dovoljno hrabri da razmišljaju dugoročno – kazala je ona, prenosi Reuters. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje