Petak, 24. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Grčkoj ponovo smeta Kur'an i ezan u Aja Sofiji, osuda iz Turske

Preuzmite sliku

Ministarstvo vanjskih poslova Turske osudilo je saopćenje iz grčkog ministarstva vanjskih poslova u vezi sa učenjem Kur’ana i ezana u istanbulskoj Aja Sofiji.

U istanbulskoj Aja Sofiji je, u srijedu, organizovan program povodom obilježavanja odabrane noći Lejletu-l-Kadr. Po svemu sudeći, to je zasmetalo grčkom ministarstvu vanjskih poslova, pa su poručili kako to predstavlja “provokaciju koja je neprihvatljiva”.

Grčko ministarstvo je također poručilo kako je danas “potrebno podsticati na međureligijski dijalog, a ne ga oslabljivati.”

U saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Turske osuđeni su navodi grčkog ministarstva, te je navedeno kako su, umjesto da turskom narodu upute čestitku povodom ramazana i noći Kadr, pokušali iskriviti učenje Kur’ana i ezana u Aja Sofiji.

“Jasno je stanje Grčke kada je u pitanju sloboda na vjeru, što spada u temeljna ljudska prava”, piše u saopćenju.

Navedeno je također kako je muslimanska turska manjina u ovoj zemlji već duže vrijeme izložena pritiscima po pitanju slobode vjeroispovijesti. Također je naglašeno kako je i ove godine muslimanima u Solunu odbijen zahtjev za klanjanje bajram-namaza u jednoj od historijskih džamija, obzirom da ovaj grad nema džamiju koja je otvorena za molitvu.

“U tom smislu, postavlja se pitanje šta Grčka razumije iz pojma međureligijskog dijaloga, u čijem gradu nema niti jedne džamije otvorene za molitvu. Pozivamo Grčku da postane jedna moderna, demokratska zemlja, koja poštuje druge vjere”, poručeno je u sapoćenju turskog MVP-a. (AA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,