Srijeda, 5. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Grčki graničari protiv azilanata koriste i ventilatore kako bi suzavac bio “efikasniji”

Preuzmite sliku

Nakon što je vjetar, koji je već nekoliko dana puhao prema turskom teritoriju, promijenio smjer, grčki graničari počeli su koristiti ventilatore kako bi “poboljšali” efekat suzavaca koje bacaju na azilante, odnosno kako se dim ne bi vraćao nazad.

Dok stižu osude na račun Grčke zbog nehumanog postupanja prema azilantima na granici, grčki graničari počeli su koristiti ventilatore kako bi “poboljšali” efekat suzavaca koje bacaju na azilante, javlja Anadolu Agency (AA).

Azilanti koji žele nastaviti put prema Evropi već 14 dana su blokirani na grčkoj granici. Snage sigurnosti Grčke, kako bi rastjerale azilante, često koriste suzavac i vodene topove, a isto tako i plastičnu i bojevu municiju.

 • U intervencijama grčkih graničnih službi u posljednje dvije sedmice povrijeđeno je najmanje 2.500 azilanata. Trojica azilanata su izgubili život, a riječ je o državljanima Maroka, Sirije i Pakistana.

  Grčka je na granici uvela još jednu nevjerovatnu metodu. Nakon što je vjetar, koji je već nekoliko dana puhao prema turskom teritoriju, promijenio smjer, granične službe su na vozila montirale ventilatore kako bi suzavac “efikasnije” djelovao na azilante, odnosno kako se ne bi vraćao nazad.

  Utvrđeno je da grčke snage sigurnosti u intervencijama na azilante koriste suzavce kojima je istekao rok trajanja.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , , ,