Subota, 25. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Grčka stavila ‘velike požare’ pod kontrolu

Preuzmite sliku

Grčka je danas stavila pod kontrolu velike požare koji su poharali veliki dio zemlje, dok se vatrogasci na drugim mjestima u južnoj Evropi nastavljaju boriti protiv novih požara.

Visoke temperature duž Sredozemlja povećale su rizik od požara koji su već uništili dijelove Italije, Turske, Alžira i Tunisa, a većina španskih i portugalskih regija stavljena je u stanje pripravnosti zbog požara, javlja AFP.

Porast temperatura i povećana suša uzrok su šumskih požara, koji su premašili sva očekivanja za požare, posebno u Evropi i Sjevernoj Americi, prema Svjetskoj meteorološkoj organizaciji.

Iako su kiša i pad temperature pomogli vatrogascima u Grčkoj da stave pod kontrolu aktivne požare na otoku Evia i regiji Arcadia koji su spalili više od 100.000 hektara, vjetrovi prognozirani ovog vikenda povećali su vjerovatnost novih požara, kažu vlasti.

Velike multinacionalne snage koje pomažu Grčkoj i dalje će biti u pripravnosti, rekao je glasnogovornik civilne zaštite Spyros Georgian.

– Pomažu u praćenju spaljenih područja u Eviji i Arkadiji, koja su dugačka i po nekoliko kilometara – rekao je Georgian.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,