Četvrtak, 2. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Grčka će građanima vraćati 10 posto novca potrošenog na hranu

Preuzmite sliku

Vlada u Atini će od februara odvojiti 650 miliona eura za novčanu pomoć svojim građanima zbog velikih povećanja cijena hrane, najavio je u subotu navečer grčki premijer Kirijakos Micotakis.

Premijer je u grčkom parlamentu u subotu navečer najavio da će država građanima vratiti 10 posto novca potrošenog na kupnju hrane do određenog iznosa. Mjera će se primjenjivati šest mjeseci od februara, dodao je.

Desetpostotni povrati će se isplaćivati samcima koji mjesečno na hranu potroše do 220 eura (otprilike 1.660 kuna). Za svakog dodatnog člana porodice, granica će se povećati za 100 eura do maksimalno 1.000 eura za mjesečnu kupnju hrane, najavio je predsjednik konzervativne vlade.

“Nastojimo pomoći što je više moguće kućanstava”, rekao je Micotakis. Program u vrijednosti od 650 miliona eura finansirat će se porezima na naftne rafinerije u zemlji. Parlament ne mora odobriti vladinu mjeru.

Parovi koji zarađuju do 24.000 eura godišnje imat će koristi od programa. Za svako dijete, dodat će se 5.000 eura. Program bi trebao pomoći više od 85 posto stanovništva, procijenio je Micotakis. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,