Četvrtak, 24. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Grci uvode stroge zakone za pušenje u automobilu

Preuzmite sliku

Zakon protiv pušenja koji podrazumijeva velike kazne za vozače i putnike u slučaju kršenja, uskoro bi mogao da stupi na snagu u Grčkoj. Taksisti, vozači autobusa, javni i privatni vozači koji se ne pridržavaju ovog zakona moraće da plate posebno visoke kazne.

Vozači koji krše zakon o pušenju biće kažnjeni novčanom kaznom u iznosu od 1.500 eura i oduzimanjem vozačke dozvole na mjesec dana. Također, ako u vozilu bude maloljetno dijete mlađe od 12 godina, novčana kazna iznosi 3.000 eura.

Novčanom kaznom u iznosu od 1.500 eura kazniće se putnik koji puši, bez obzira da li je vozač, zbog kršenja zabrane pušenja maljoletnika (mlađih od 12 godina). Shodno tome, vozačima koji se ne pridržavaju pravila biće oduzeta vozačka dozvola čak i ako sami nisu učinili prekršaj, već putnik.

Prema novom zakonu protiv pušenja za koji se zalažu određena udruženja, ni elektronske cigarete ni višenamenski biljni proizvodi za pušenje nisu izuzete.

Grčka policija bi u tom slučaju vršila provjere na ulicama kako bi utvrdila kršenje i izvršila navedene administrativne kazne. (Nezavisne)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,