Četvrtak, 23. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Gradonačelnik Utrechta: Troje ubijenih i devet ranjenih u današnjem napadu

Preuzmite sliku

Policija u Utrechtu traga za 37-godišnjim muškarcem rodom iz Turske nakon pucnjave u tom holandskom gradu, u kojoj je ubijeno nekoliko ljudi, saopćio je gradonačrnik Utrechta.

Gradonačelnik Jan van Zanen izjavio je u video poruci da su tri osobe ubijene, a da ih je devet ranjeno u napadu u ponedjeljak ujutro.

Policija je objavila snimak osumnjičenog u tramvaju u kome je došlo do pucnjave i imenovala ga je kao Gokmena Tanisa. Policija je upozorila građane da mu se ne primiču.

Hici su ispljeni na Trgu 24. oktobar u zapadnom djelu grada.

Policija je ranije saopćila da ima ranjenih, ali nije potvrdila da je bilo i ubijenih.

Vlasti su povisile stepen prijetnje od terorizma u pokrajini Utrecht na peti, najviši nivo.

Van Zanen je kazao da vlasti istražuju teroristički motiv napada. On nije odbacio mogućnost da je bilo više od jednog napadača.

Službe za vanredne situacije saopćile su da se pucnjava desila u 10.45 sati po lokalnom vremenu. Nekoliko helikoptera je kružilo iznad mjesta napada.

Nekoliko ranjenih je liječeno na mjestu napada. Van Zanen je kazao da su troje od devetero ranjenih zadobili teške rane.

Gradske vlasti zatražile su od stanovnika da ne napuštaju svoje domove. Univetzitet Utrecht također je zatvorio vrata. Od studenata je zatraženo da ostanu u univerzitetskim zgradama, kao i od učenika u školama i djece u vrtićima.

Policija je blokirala ulicu nedaleko od Trga 24. oktobra. Istražitelji su pronašlu crveni automobil za koji vjeruju da ga je osumnjičeni koristio kako bi pobjegao s mjesta napada, prenosi dpa. (Foto: AFP)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,