Nedjelja, 5. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Gradonačelnik Roterdama osudio “orgiju nasilja” na protestima protiv Covid mjera

Preuzmite sliku

Gradonačelnik Rotterdama osudio je u subotu “orgiju nasilja” na protestima protiv mjera COVID-19 u holandskom lučkom gradu, u kojima je sedam osoba ranjeno, a više od 20 uhapšeno.

Grupe od više stotina demonstranata palile su automobile, vatromete i gađale policiju kamenicama tokom protesta u petak uveče. Policija je odgovorila pucnjevima upozorenja i vodenim topovima.

– Policija je bila prisiljena da koristi oružje, pa čak i ispali metke – rekao je gradonačelnik Ahmed Aboutaleb na konferenciji za novinare rano u subotu.

Upitan da okarakterizira događaj, Aboutaleb je rekao da je to bila “orgija nasilja, ne mogu smisliti drugi način da to opišem”.

Vlasti su saopćile da su uhapsile više od 20 osoba i da će uhapsiti još osumnjičenih, jer centar grada u kojem su se desili neredi pomno nadgledaju sigurnosne kamere.

Demonstranti su se okupili kako bi izrazili protivljenje vladinim planovima da ograniči pristup zatvorenim prostorima ljudima koji imaju “korona propusnicu”, kojima bi dokazali da su vakcinisani ili da su se već oporavili od infekcije.

Propusnica je dostupna i osobama koje nisu vakcinisane, ali imaju dokaz o negativnom testu.

Nizozemska je prošlog vikenda ponovo uvela neke mjere izolacije u nastojanju da uspori ponovnu pojavu zaraze koronavirusom, ali dnevne infekcije su ostale na najvišem nivou od početka pandemije.

Vezano | Neredi zbog covid-potvrda u Roterdamu: Policija pucala po ljudima, ima ranjenih

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje