Četvrtak, 26. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Gradonačelnik Mariupolja: Pronašli smo treću masovnu grobnicu

Preuzmite sliku

Gradonačelnik Mariupolja Vadim Bojčenko je izjavio da je pronađena treća masovna grobnica u blizini ovog opkoljenog grada na jugoistoku Ukrajine, javlja CNN.

“Osim masovnih grobnica otkrivenih u selima Manguš i Vynohradne, “sada vidimo da postoji još jedna”, rekao je Bojčenko.

Novi satelitski snimci pokazuju masovnu grobnicu u selu Stari Krim, prenosi Telegram kanal gradskih vlasti. Slike prikazuju iskopane rovove na teritoriji starog krimskog groblja, saopštilo je gradsko vijeće.

Rovovi su se navodno pojavili 24. marta, nakon što su selo zauzeli Rusi, i bili su dugački oko 60 do 70 metara. Prema novijim snimcima, do 7. aprila je dio rovova bio prekriven a masovna grobnica se proširila, saopštilo je gradsko vijeće.

“Novi rovovi su zabilježeni 24. aprila. Dužina masovne grobnice je povećana na više od 200 metara”, navodi se.

Bojčenko je optužio ruske snage da su lokalno stanovništvo uključile u ukopavanje tijela u zamjenu za hranu.

“Oni (lokalni stanovnici) su nam rekli da morate raditi “satnicu” da biste imali hranu i vodu. Sada u Mariupolju nema dovoljno humanitarne pomoći pa su ljudi primorani da to rade“, izjavio je on na Telegramu.

CNN nije bio u mogućnosti da potvrdi ove izjave o masovnim grobnicama, a slike iz Planet Labsa prvi je objavio Radio Slobodna Evropa (RFE/RL) u ponedjeljak.

CNN je pregledao satelitske snimke koji navodno prikazuju masovne grobnice u Vinohradne, ali je nejasno šta se tamo moglo dogoditi osim promjena na tlu.

Petro Andriuščenko, savjetnik gradonačelnika Mariupolja, objavio je u četvrtak na Telegramu informacije o masovnoj grobnici u Manhušu.

“Kao rezultat duge potrage i identifikacije mjesta masovnog sahranjivanja mrtvih stanovnika Mariupolja, utvrdili smo činjenicu organiziranja i masovnog sahranjivanja mrtvih stanovnika Mariupolja u selu Manhuš”, napisao je on.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,