Srijeda, 22. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo objavila kandidaturu za predsjednicu Francuske

Preuzmite sliku

Gradonačelnica Pariza objavila je da će se natjecati da stekne status kandidatkinje socijalista na predsjedničkim izborima 2022. godine u Francuskoj, prenosi Anadolu Agency (AA).

Hidalgo, koja je postala 2014. godine prva žena na čelu francuske prijestolnice, jedna je od nekolicine lijevih političara koji imaju dobar rejting među građanima nakon pojave predsjednika Emmanuela Macrona 2017. godine.

Prema rezultatima anketama, za Hidalgo bi glasalo 8 posto birača u prvom krugu izbora, koji će se održati u aprilu 2022. godine.

Macron i Marine Le Pen, čelnica krajnje desnice, po anketama mogu računati na između 20 i 24 posto glasova u prvom krugu.

“Kako bih unijela nadu u naše živote, svjesna ozbiljnosti vremena, odlučila sam biti kandidat za predsjednicu Francuske”, rekla je 62-godišnja Hidalgo prilikom objave kandidature.

Hidalgo je posebno obećala zeleniju ekonomiju, reindustrijalizaciju starih centara proizvodnje i kvalitetnije obrazovanje.

Kao gradonačelnica Pariza, Hidalgo, rođena u Španiji, dobila je pohvale jer je saobraćajom zagušene obale Seine pretvorila u šetališta, ograničila vozila s dizelskim motorom i otvarala nove biciklističke staze tokom pandemije koronavirusa.

Posljednje ankete pokazuju da Macron i Le Pen imaju najveće šanse da uđu u drugi krug izbora.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje