Četvrtak, 30. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Grad u Španiji odlučio strožije s turistima: Kazne za mokrenje u more i roštiljanje

Preuzmite sliku

Svako ko bude obavljao malu nuždu u moru ili na plaži bit će kažnjen s oko 750 eura, a tu je i dress code za hodanje gradom…

Dužnosnici Viga, grada u španskoj regiji Galicija, izvijestili su kako će svako ko bude obavljao malu nuždu u moru ili na plaži biti kažnjen s oko 750 eura.

Gradsko vijeće takvo uriniranje okarakterizovalo je kao “manji prekršaj”, tj. “kršenje higijenskih i sanitarnih propisa”, a kako bi tom problemu napokon stalo na kraj, na plaže tijekom sezone planira postaviti javne zahode, prenosi Daily Mail. Zasad još nisu dostupni nikakvi detalji o tome kako će se ovo novo pravilo provoditi.

Vijeće također planira potaknuti Špance, ali i turiste, na zdrav život zabranom pušenja na određenim plažama – nadaju se kako će ovim potezom smanjiti i onečišćenje okoliša opušcima.

Vigo nije prvi grad u Španiji koji je zabranio mokrenje u moru. San Pedro del Pinatar u Murciji isto je učinio još 2017. godine. Osim toga, tamošnje plaže zabranjuju prodaju hrane ili pića bez ispravne dozvole – u suprotnome može dobiti novčanu kaznu u visini do čak 3000 eura.

No stroža pravila mogla bi ići i puno dalje od kažnjavanja ljudi zbog mokrenja u moru. Španija je, naime, zaprijetila kaznama i svima koji budu neprikladno odjeveni na ulici napominjući kako su bikiniji prihvatljivi isključivo za plaže. Također je nepoželjno i da muškarci hodaju gradom gologa torza.

Izuzetak je južni grad Cadiz, koji je nedavno ukinuo zabranu golotinje na određenim plažama, pa su nudisti dobrodošli u njihovim odmaralištima.

Veliki dio Španije kažnjavat će i osobe koje za sobom ostavljaju smeće ili donose plinske boce i roštilj na plaže. Zabranjeno je i korištenje sapuna te šampona, kao i pranje posuđa u moru. (Jutarnji.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,