Četvrtak, 30. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Grabar-Kitarović na Baku Forumu: Budućnost zapadnog Balkana su EU i NATO

Preuzmite sliku

Bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović poručila je u subotu tokom Global Baku Foruma kako je budućnost zapadnog Balkana u Evropskoj uniji i NATO-u, za one zemlje koje to žele, te da su reforme preduslov.

– Ovdje smo se okupili na konferenciji o budućnosti zapadnog Balkana, ali osobno ne volim taj izraz. Draži mi je izraz jugoistočna Europa. Naime, ratovi su stvorili psihološku barijeru oko tog izraza – kazala je bivša hrvatska predsjednica.

Mišljenja je da je budućnost zapadnog Balkana Europska unija i NATO, ali za one zemlje koje to žele te da su reforme preduvjet.

– Nekad se pitam žele li neke zemlje zapadnog Balkana u EU i jesu li uopće išta učinile po tom pitanju. Nužno je mladima dati šansu da sudjeluju u stvaranju nove Europske unije – smatra Grabar-Kitarović.

Pritom je istaknula kako ulazak novih zemalja u EU ne smatra širenjem nego ojačavanjem Europske unije. Ako Europska unija želi postati globalni igrač nužno je uključiti zapadni Balkan, poručila je Grabar-Kitarović, javlja izvjestitelj Fene iz Bakua.

Uz ostalo je kazala kako su odnosi u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Kosovu, izazovi koji mogu biti izvori nestabilnosti i koje treba riješiti, te da se ne smiju ponavljati greške iz prošlosti.

– Najvažnije je pridobiti ljude, oni odlučuju o budućnosti. Na Balkanu želimo proeuropske, demokratske vlade – naglasila je Grabar-Kitarović i dodala kako je uvijek podržavala želje hrvatskih susjeda za europskim i NATO integracijama.

Grabar-Kitarović je o zapadnom Balkanu u kontekstu Europske unije govorila na panelu na kojem je uz ostale sudjelovao i Zlatko Lagumdžija, bivši šef vlade BiH.

Ovogodišnji Global Baku Forum u glavnom gradu Azerbejdžana okupio je više od 400 sudionika uključujući sadašnje i bivše šefove država i vlada, nobelovce, međunarodne organizacije i civilno društvo.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,