Četvrtak, 20. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Gotovo je sa gledanjem u prostitutke: Amsterdam uvodi veliku promjenu u Crvenoj četvrti (VIDEO)

Preuzmite sliku

Posjetioci u Amsterdamu više neće moći gledati ni fotografirati prostitutke u izlozima javnih kuća, i to možda već od aprila 2018. godine. Najpoznatiji dio Amsterdama Crvena četvrt ili Red Light District, u kojem ste mogli uživati u pogledu na izloge bordela u kojima plešu prostitutke i privlače goste, više neće biti isti.

Naime, brojni političari i javni službenici smatraju da je legalizirana prostitucija u Amsterdamu zapravo velika katastrofa. Ovakvo razmišljanje i promjene rezultat su novonastalog seks tržišta u Nizozemskoj, piše Index.hr

.

Kako navodi Independent, nizozemska vlada legalizirala je prostituciju 2000. godine i tim obećala sigurnost žena i kraj trgovine ženama. Tvrdilo se da će sve biti pošteno, sigurno i uredno. Međutim dogodilo se upravo suprotno. Seks turizam je sada glavna industrija, s brojnim muškarcima koji u grupama posjećuju Amsterdam samo da bi platili za seks.

Ilegalno seks tržište je procvjetalo nakon legalizacije prostitucije, tržište ženama je u dramatičnom porastu, a žene očito nisu sigurnije nego što su bile dok su radile za svodnike. Ono što je nekada izgledalo kao revolucionaran pristup, ispalo je jedna velika katastrofa, pišu strani mediji.

Svi navedeni razlozi pokrenuli su i prve javne proteste protiv bordela.

”Zaustavite trgovinu seksom” i ”Bilo je dovoljno”, neki su od slogana koji su već rezultirali gašenjem trećine javnih kuća. A što će biti s ostatkom, odlučit će nizozemska vlada.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje