Utorak, 18. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Glumica Emma Watson izrazila solidarnost s Palestinom

Preuzmite sliku

Britanska glumica Emma Watson izrazila je solidarnost s propalestinskim aktivistima na društvenim mrežama, izazvavši reakcije aktuelnih i bivših izraelskih zvaničnika, ali i pohvale propalestinskih korisnika društvenih mreža, javlja Anadolu Agency (AA).

Glumica, poznata po ulozi u filmovima Harry Potter, ponovila je majsku objavu na Instagramu koja prikazuje propalestinske aktiviste kako marširaju.

Watson je objavu popratila citatom britansko-australske naučnice Sare Ahmed, koji kaže:

“Solidarnost ne znači da su naše borbe iste borbe, ili da je naša bol ista bol, ili da se nadamo istoj budućnosti. Solidarnost uključuje posvećenost i rad, kao i priznanje da čak i ako nemamo ista osjećanja, ili iste živote, ili ista tijela, živimo na zajedničkom prostoru.”

Njena objava izazvala je brojne pohvale propalestinskih korisnika Instagrama, od kojih joj se nekoliko zahvalilo na podršci u odjeljku za komentare uz fotografije palestinske zastave.

Pored uloga u filmovima, Watson je i ambasador dobre volje Ujedinjenih naroda za žene.

Izraelski izaslanik pri Ujedinjenim nacijama Gilad Erdan oštro je kritikovao njenu objavu, obrušivši se na filmsku zvijezdu na Twitteru rekavši:

“Fikcija može funkcionisati u Harryju Potteru, ali ne funkcioniše u stvarnosti.”

Pridružio mu se i njegov prethodnik, Danny Danon, koji je optužio Watson da je “antisemit”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,