Ponedjeljak, 5. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Gintsburg: Vakcinacija 80 posto svjetske populacije može okončati pandemiju za šest mjeseci

Preuzmite sliku

Pandemija koronavirusa mogla bi se završiti ukoliko bi se vakcinisalo do 80 posto svjetske populacije u roku od sedam mjeseci, izjavio je za Anadolu Agency (AA) Alexander Gintsburg, direktor ruskog Nacionalnog istraživačkog centra Gamaleya, koji je razvio rusku vakcinu Sputnjik V.

Nakon više od dvije godine, pandemija koronavirusa nastavlja da bjesni svijetom, razvijajući se u valovima i donoseći nove opasne varijante, a prema riječima ruskog naučnik kraj pandemije mogao bi uslijediti nakon vakcinisanja 80 posto svjetske populacije u roku od najviše sedam mjeseci.

Da bi se postigao ovaj cilj, prvo je potrebno stvoriti dovoljnu zalihu vakcina i obezbijediti ih zemljama koje ne proizvode antitoksine COVID-19.

Napomenuo je da bi Rusija mogla doprinijeti suočavanju s izazovom, jer ima kapaciteta za proizvodnju vakcina protiv koronavirusa u velikim količinama.

“Ruska farmaceutska industrija može proizvesti vrlo značajan udio vakcina koje će biti tražene ne samo u Ruskoj Federaciji, već prvenstveno u Africi, jugoistočnoj Aziji i drugim regijama, što je od vitalnog značaja za borbu protiv pandemije koju čitavo čovječanstvo proživljava već treću godinu”, rekao je Gintsburg.

– Efikasnost Sputnjika V protiv novih sojeva i učestalost vakcinacije –

Osobe vakcinisane Sputnjikom V su 75 posto zaštićene od teških simptoma uzrokovanih omikron varijantom, dok oni koji su vakcinisani Sputnjikom V i revakcinisani Sputnjikom Light imaju 100-postotnu zaštitu od hospitalizacije u slučaju zaraze omikronom, objasnio je Gintsburg.

Dodao je da se godinu dana od posljednje doze vakcine zaštita od omikrona smanjuje na 55 posto.

“Iz ovoga možemo izvući direktan zaključak – potrebno je da se revakcinišemo svakih šest mjeseci i bićemo zaštićeni. Isto mogu reći i za delta soj”, naglasio je Gintsburg.

Naučnik je istakao da vakcina Sputjnik Light može da se koristi kao booster Sputnjika V i bilo koje druge vakcine. Prema njegovim riječima, studije su pokazale da je revakcinacija pomoću Sputnjik Lighta efikasnija od upotrebe monovakcine.

“Korištenje Sputnjik Lighta kao pojačivača je veoma preporučljivo, a mi smo to pokazali i u brojnim studijama sa drugim vakcinama, na primjer, sa vakcinom AstraZeneca. Ruski fond za direktna ulaganja aktivno sprovodi ove studije. preporučujemo korištenje Sputnjik Lighta za booster gotovo svake vakcine koja se danas koristi”, rekao je.

– Intranazalna vakcina Sputnjik mogla bi spriječiti zarazu –

Istovremeno, tim Instituta Gamaleya, pod pokroviteljstvom ruskog Ministarstva zdravlja, a uz učešće Ruskog fonda za direktna ulaganja, razvija intranazalnu vakcinu Sputnjik, kako bi se uopšte spriječila kontaminacija, nastavio je Gintsburg.

“Intranazalne vakcine će stvoriti barijeru za prodor virusa u ljudski organizam. Raspršivanjem vakcine u nosnu šupljinu angažovaće se veliki broj dodatnih imunoloških ćelija, jačajući opštu otpornost organizma”, rekao je Ginstburg.

Gintsburg je objasnio neophodnost vakcinacije protiv COVID-19, s obzirom na, prvo, nedostatak fundamentalnih znanja o bolesti, a kao drugo, prosječnu učestalost pojave novih sojeva.

Naučnici smatraju da bez temeljnog znanja o virusu, čovječanstvo igra partiju šaha, gdje je COVID-19 “bijela figura” i uvijek je korak ispred.

“Da bismo pobijedili, potrebno je da imamo dosta fundamentalnog znanja, da možemo predvidjeti ona prirodna mjesta na kojima se formira, mehanizam ulaska u ljudsku populaciju, kako bismo mogli, raspolažući ovim temeljnim informacijama, blokirati sve pokušaje koronavirusa da prodre u ljudsku populaciju”, rekao je ruski naučnik.

– Neželjeni efekti vakcinacije –

Gintsburg je rekao da su studije Sputnjika V pokazale da vakcinacija ni na koji način ne utiče na stanje trudnica, fetusa ili sposobnost reprodukcije.

Opažanja, uključujući korištenje modernih tehnologija, pokazala su da se nakon vakcinacije u ljudskom tijelu ne javljaju nikakve promjene vezane za reprodukciju.

“Smatram da je sva priča o mogućnosti uticaja vakcine na majku dijete i reprodukciju posljednji argument antivaksera, koji koriste uobičajene strahove na koje opšta populacija reaguje, te se služe psihološkim pristupom, pokušavajući samo sebi napraviti publicitet, slavu i sve ostalo. Ti strahovi nisu opravdani sa naučne tačke gledišta”, naglasio je Gintsburg.

Što se tiče nuspojava vakcina protiv koronavirusa, one su izazvane visokom koncentracijom aktivnih komponenti neophodnih za razvoj jake i trajne zaštite, objasnio je šef Instituta Gamaleya.

“Bolest od koronavirusa je mnogo ozbiljnija od na primjer gripe. Smrtnost je četiri do pet puta veća od stope mortaliteta od gripe. Zatim je potrebno povećati dozu vakcine. Zbog toga manje nuspojave u vidu svraba, crvenila na mjestu uboda i porast tjelesne temperature na 37,5 do 37,6 stepeni Celzijusa nisu isključeni”, rekao je Gintsburg.

Gintsburg je dodao da sigurnost i efikasnost Sputnjika V potvrđuje veliki broj kliničkih studija koje su sprovedene kako u Rusiji, tako i u drugim zemljama.

Neki rezultati istraživanja objavljeni su u više od 20 vodećih stranih časopisa, uključujući i ugledni časopis Lancet, gdje su u posljednje vrijeme bila najmanje tri članka o Sputnjiku V.

Zdravstvene vlasti Argentine, Meksika, Mađarske, San Marina, Ujedinjenih Arapskih Emirata i nekih drugih zemalja u kojima je Sputnjik V široko rasprostranjen su pozitivno reagovale po pitanju lijeka, rekao je Gintsburg.

“Argentinska strana dala je najveću ocjenu Sputnjiku V, nakon što ga je uporedila sa nekoliko drugih vakcina, koje su u opticaju u Argentini. Oni su zapravo stavili Sputnjik V na prvo mjesto i trenutno proizvode Sputnjik V na njihovom teritoriju, a zatim ih isporučuju u obližnje zemlje”, istakao je.

Dodao je da je prva zemlja koja je vakcinacijom Sputnjikom V riješila problem COVID-19 na svojoj teritoriji San Marina.

“Sputnjikom V su imunizirali 85 do 90 posto stanovništva i riješeni su problemi sa pandemijom, wuhanskim i drugim sojevima”, dodao je Gintsburg.

Sve studije i izvještaji iz inostranstva se prenose u Institut Gamaleya, gdje ih analiziraju stručnjaci zaduženi za praćenje lijekova koji su dobili državnu registraciju i ušli u promet.

Gintsburg je istakao da bi Rusija mogla biti efikasan i ekonomski isplativ donator isporuka vakcine zemljama koje nemaju svoje vakcine s ciljem zaštite svjetske populacije od COVID-a 19.

“Samo na taj način, udruživanjem napora svih proizvođača svih zemalja koje imaju ove vakcine i uklanjanjem svih barijera za njihovu upotrebu, moći ćemo da ostvarimo ovaj cilj”, rekao je on.

Prema podacima Ruskog fonda za direktna ulaganja, 71 zemlja je registrovala vakcinu Sputnjik V, dok je Sputnjik Light registrovalo 30 zemalja.

Trenutno je proizvedeno više od 400 miliona doza vakcine proizvođača Sputnjik, od čega se oko 100 miliona distribuira u Rusiji, a preostalih 300 miliona je izvezeno.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje