Nedjelja, 26. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Genijalna ideja italijanskih inženjera oduševila javnost: Maske za ronjenje pretvaraju u respiratore koji spašavaju živote

Preuzmite sliku

Dok se širenje korona virusa u Kini smanjilo, zemlje poput Italije i SAD postale su nova žarišta zaraze. Kako se broj zaraženih i dalje povećava, tako raste i potražnja za kvalifikovanim stručnjacima i potrebnom opremom, piše Bored Panda.

Kao odgovor na ovaj deficit, inženjeri u Isinnovi poduzeli su genijalan korak i udružili se s Decathlonom i medicinskim stručnjacima kako bi pretvarali maske za ronjenje u maske koje se mogu spojiti u medicinske aparate za disanje koji pomažu onima zaraženim virusom COVID-19, prenosi Tuzlanski.ba.

Inženjerima Cristian Fracassi i Alessandro Romaiol iz ISINNOVA-e, italijanske inženjerske kompanije, obratili su se dr. Renato Favero, bivši glavni ljekar u bolnici Gardone Valtrompia, s idejom da pomogne ublažiti trenutni manjak C-PAP respiratora.

 • Maske koriste bolnice u podintenzivnoj terapiji. Potreba za ovim maskama počela je kada je COVID-19 stigao u Italiju početkom ove godine. Budući da ovih maski nema dovoljno, dr. Favero je predložio izmjenu lako dostupnih ronilačkih maski u maske koje se mogu spojiti na respiratorski stroj. Italijanski inženjeri pronašli su način kako da pretvore maske za ronjenje u respiratorne maske, koje bolnicama očajnički trebaju.

  Italijanska inženjerska kompanija ISINNOVA surađivala je s firmom Decathlon i medicinskim stručnjacima kako bi je kreirali i testirali Nije prošlo dugo sve dok Decathlon, prodavač sportske robe, nije uključen u projekat kao pokretač ideje proizvođač i dobavljač Easybreath maske za ronjenje. ISINNOVA se brzo uhvatila za dizajn CAD-a, proučila ih i izvršila potrebne modifikacije, uključujući dizajn i 3D ispis ventila.

  ISINNOVA je na svojoj web stranici napisala da je prototip testiran na jednom od njihovih kolega u bolnici Chiari i da je test bio uspješan. Sama bolnica je također testirala uređaj na pacijentu u potrebi. Nacrti su dostupni besplatno, tako da su ih bolnice mogle na zahtjev dobiti.

  Video vodič u 5 koraka također je postavljen na YouTube sa upustvima. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , , ,