Ponedjeljak, 26. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Generalni sekretar UN-a stigao u Ukrajinu

Preuzmite sliku

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres doputovao je u Ukrajinu nakon posjete Moskvi gdje se sastao s predsjednikom Putinom.

“U Ukrajinu sam stigao nakon posjete Moskvi” – objavio je Guterres na Twitteru.

Prema njegovim riječima, UN će nastaviti rad na proširenju humanitarne podrške i obezbjeđivanju evakuacije civila iz zona sukoba.

“Što prije završi ovaj rat, to bolje – za dobro Ukrajine, Rusije i svijeta” – istaknuo je generalni sekretar UN, prenosi Ukrinform.

Guterres će u četvrtak razgovarati s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i ministrom vanjskih poslova Ukrajine Dmitrom Kulebom.

Kako se navodi, nakon jučerašnjeg sastanka Putina i Guterresa, portparol generalnog sekretara UN-a rekao je da se Putin navodno složio da se agencije UN-a i Međunarodni komitet Crvenog krsta uključe u evakuaciju civila iz fabrike Azovstal u Mariupolju.

Guterres je predložio uspostavljanje humanitarne kontakt grupe koju bi činili predstavnici Rusije, Ukrajine i Ujedinjenih naroda kako bi se pronašli načini za otvaranje sigurnih koridora uz lokalni prekid neprijateljstava, kao i kako bi se osiguralo da su istinski efikasni. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje