Četvrtak, 8. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Frizeri i stomatolozi u Danskoj u ponedjeljak počinju raditi

Preuzmite sliku

Danski frizeri, zubari, fizioterapeuti i autoškole u ponedjeljak otvaraju svoja vrata nakon jednomjesečne karantene u toj zemlji zbog epidemije koronavirusa, objavila je vlada. 

Premijerka manjinske vlade socijaldemokrata Mette Frederiksen najavila je taj potez nakon sastanka s drugim strankama.

“Dogovor! Veoma sam sretna što su se sve parlamentarne stranke večeras pristale na proširenje prve faze ponovnog otvaranja”, objavila je Frederiksen na Facebooku.

Dogovor su podržale sve stranke koje podupiru njenu vladu, kao i glavne opozicione stranke, uključujući Liberale na desnom centru i Dansku narodnu stranku.

“Niko ne želi držati Dansku zatvorenu nijedan dan duže nego što je potrebno. No, ne smijemo se kretati brže nego što možemo kontrolisati epidemiju”, dodala je Frederiksen.

Moraju udovoljiti zdravstvenim zahtjevima

Frizeri i druge manje kompanije moraju udovoljiti zahtjevima zdravstvenih vlasti inače će se morati nastaviti oslanjati na državnu podršku.

Ranije ove sedmice dopušteno je otvaranje jaslica, vrtića i povratak učenika do 5. razreda u škole u skandinavskoj zemlji nakon četiri sedmici karantene.

Istraživački centri trebaju se otvoriti tamo gdje je to moguće i sudovi trebaju nastaviti s radom, navodi se u dogovoru od petka.

Sudovi će nastaviti sa saslušanjima 27. aprila.

Srednje škole, fakulteti i restorani ostaju zatvoreni, saopćeno je iz vlade.

Danska do petka bilježi 321 smrt od covida-19. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,