Srijeda, 22. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Francusku vojsku trese skandal: Svezali pilota na metu i pucali po njemu iz bojnih aviona

Preuzmite sliku

Prema izvještaju iz 2018. godine, obuka pilota stoji otprilike 400.000 eura, a godišnje je završi samo 30 osoba

Francuski vojni pilot podnio je tužbu protiv svojih kolega zbog nasilja i ugrožavanja njegovog života jer su ga zavezali za metu i pucali oko njega iz borbenih aviona u ritualu inicijacije.

Frédéric Berna, advokat neimenovanog pilota, kazao je da je tužba podignuta ove sedmice u Marseilleu, a da se sve dogodilo 27. marta 2019. u vojnoj bazi Solenzara na Korzici. Spomenuta baza prije je bila korištena i kao NATO-ov centar za obuku, piše CNN.

U tužbi se navodi da su dvojica nadređenih uputila sarkastične komentare prije nego što su natjerali pilota da odjene pilotsku uniformu za prelete koja se u slučaju nužde može napuhati, digne ruke i stoji kao “ljudski sat”. Nakon toga stavili su mu kacigu na glavu i vozili ga oko 30 minuta. Zatim su pilotu ljepljivom trakom vezali koljena, zglobove ruku i gležnjeve. Nakon još deset minuta vožnje, nepoznati počinitelji vezali su pilota na metu.

 • Pilot je, čuvši zvuk bojnih aviona, shvatio da su ga odveli na vojni poligon, sjeverno od baze. Još uvijek vezan za metu, francuski pilot kazao je da je čuo pucnjavu bojnih aviona i da je to trajalo 20 minuta, a meci su padali nekih 500-njak metara od njega. U tužbi se navodi i to da su neki simultani pucnjevi također upućeni prema njemu. Nakon tih 20 minuta, nepoznate osobe odvezale su pilota i rekle mu da im se pridruži tako što će skakati jer su mu gležnjevi ostali vezani.

  Kao jedan od glavnih dokaza upravo su fotografije i video zapisi incidenta koji se dijele i u WhatsApp grupama.

  Glasnogovornik francuskih zračnih i svemirskih snaga, pukovnik Stéphane Spet potvrdio je za CNN da su fotografije i snimke autentične, međutim i da odaju krivi dojam da su bojni avioni usmjeravali pucnjavu na vezanog pilota, jer su meci bili ispaljeni najmanje kilometar od njega.

  Berne smatra da je jedan od razloga zašto vojska nije otpustila pilote upletene u incident skupo školovanje koje plaća vojska. Prema izvještaju iz 2018. godine, obuka pilota stoji otprilike 400.000 eura, a godišnje ih završi samo 30. (Večernji list)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,