Subota, 4. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Francusku su ‘Žuti prsluci’ do sada koštali 2,5 milijarde eura

Poznati francuski historijski spomenik Trijumfalna kapija će danas biti zatvoren iz predostrožnosti zbog najavljenog protesta građanskog protesta Žuti prsluci.

Pariska policija je saopštila kako su zabranjena okupljanja pripadnika pokreta u aveniji Jelisejskih polja i u krugu Trijumfalne kapije gdje su tokom protesta 2018. godine u decembru izbili neredi i pričinjena je znatna materijalna šteta.

Također, okupljanja Žutih prsluka će biti zabrenjena i oko Eiffelovog tornja, na trgu Trocaderu, ali i u blizini sjedišta vlade i parlamenta, oko katedrale Notre-Dame i željeznička stanica.

Vlada je navela da su Žuti prsluci do sada Francusku koštali 2,5 milijarde eura, od čega je dobar dio odlazio na otklanjanje posljedica protesta koji su često zavšravali nemirima, pišu agencije, prenosi Al Jazeera.

U nedjelju, 17. novembra će biti tačno godina dana od početka protesta.

Prostesti Žutih prsluka su počeli zbog povećanja cijena goriva za automobile, da bi potom dobili političe konotacije i postali su pokret protiv aktelne administracije francuskog predsjednika Emmanuela Macrona. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje