Subota, 25. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Francusko tužilaštvo zatražilo doživotni zatvor optuženom za terorističke napade 2015.

Preuzmite sliku

Ured pariskog tužioca zatražio je u petak doživotnu kaznu zatvora bez mogućnosti uvjetnog otpusta za Salaha Abdeslama, glavnog osumnjičenog na suđenju za terorističke napade u novembru 2015. godine u kojima je ubijeno 130 ljudi, javlja Anadolu Agency (AA).

Nacionalni antiteroristički ured (PNAT) zatražio je kaznu nakon vijećanja koje je trajalo devet mjeseci.

Abdeslam je jedini počinilac koji je preživio napad.

Uhapšen je u Belgiji nakon pet mjeseci bijega.

Zahtjev da Abdeslam ne dobije pravo uslovnog oslobađanja je rijedak u Francuskoj.

Doživotne kazne zatvora rijetko se izvršavaju do kraja u Francuskoj jer većina zatvorenika koji dobiju kaznu puštaju se na slobodu za 20 do 25 godina. Doživotne kazne zatvora izrečene su samo četiri puta u Francuskoj.

Suđenje obuhvata još 19 osoba optuženih za različite stepene pomaganja osumnjičenim, od pružanja logističke podrške do planiranja napada i dostavljanja oružja.

Odbrana će od ponedjeljka iznijeti dokaze pred sudom, a završne riječi optuženih zakazane su za 27. jun. Presuda će biti izrečena 29. juna.

U terorističkim napadima izvedenim 13. novembra 2015. u Parizu poginulo je 130, a ranjeno 350 ljudi. Od 2015. godine pa do danas u različitim terorističkim napadima u toj zemlji poginulo je više od 230 osoba. U nizu uzastopnih napada ubijeno je sedam terorista, a odgovornost za napad preuzela je teroristička organizacija ISIS.

U Francuskoj je nakon napada 13. novembra proglašeno vanredno stanje koje je ukinuto 1. novembra prošle godine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje