Nedjelja, 21. Juli 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Francuski policajci u štrajku zbog neplaćenog prekovremenog rada

Francuski policajci u srijedu su protestirali zbog neplaćenih prekovremenih radnih sati na pasoškim kontrolama, stvarajući na terminalu aerodroma Charles de Gaulle duge redovi među putnicima.

Prefektura aerodromske policije saopćila je da je današnji prekid rada trenutno pogodio samo terminal 1 i da su odgođene provjere putnih dokumenata na još dva terminala zbog velikog broja putnika na njima.

Odgode policijskog rada na aerodromu došle su u vrijeme kada je policijski sindikat Alliance pozvao policajce širom Francuske da se bave samo hitnim slučajevima, u jeku pregovora s ministarstvom unutarnjih poslova oko obeštećenja nakon višesedmičnih aktivnosti na suzbijanju protesta pokreta ‘žutih prsluka’.

Protest je izazvan prijedlogom reza budžeta nacionalne policije vrijednim 62 miliona eura, koji bi trebao odobriti parlament u četvrtak.

Alliance je pozvao na Twitteru i Facebooku da 19. decembar bude “crni dan za policiju” , tražeći od policajaca da ostanu u policijskim stanicama i da odgovaraju samo na hitne pozive. Drugi policijski sindikat, UNSA, saopćio je da će njegovi članovi pružati samo minimalne usluge i zatražio je sastanak s predsjednikom Emmanuelom Macronom.

Francuska vlada jučer je obećala da će dati bonus od 300 eura policajcima koji su kontrolirali proteste ‘žutih prsluka’ koji su počeli prošlog mjeseca i paralizirali su život u francuskoj prijestonici.

Protesti ‘žutih prsluka’, nazvanih po fluorescentnim sigurnosnim prslucima koje francuski vozači moraju nositi, počeli su prošlog mjeseca zbog povećanja cijena goriva. Oni su se otada preobratili u masovni izljev nezadovoljstva u kome su učestvovali ljudi bez posla i vlasnici malih firmi.

Sindikat UNSA zaprijetio je da će imitirati proteste ‘žutih prsluka’ i da će demonstranti okupirati gradske zaobilaznice ukoliko se ne udovolji njegovim zahtjevima, prenosi AFP.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,