Ponedjeljak, 21. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Francuski gradić poplavljen vinom (FOTO)

Preuzmite sliku

Protestna grupa u gradu Seteu u južnoj Francuskoj izazvala je ozbiljne nevolje, zbog kojim su morali reagovati i vatrogasci, razbivši na protestima posude s vinom koje se u potocima razlijevalo po gradu ugrozivši trgovine i podrume kuća.

Hiljade litara vina teklo je ulicama, javili su lokalni mediji.

Ubrzo su morale reagirati i hitne službe kako bi bujicu vina stavile pod kontrolu i spriječile njeno prelijevanje u podzemne garaže.

Kako je izvijestio kanal France 3, organizatori protesta su članovi Regionalnog akcijskog odbora proizvođača vina (Crav), koji su se na taj potez odlučili zabrinuti jeftinim uvozom vina.

 • francuski-gradic-poplavljen-vinom-seteu-vino
 • “Zašto ovakva akcija? Zato što nikada ne slušaju šta govorimo”, kazao je predstavnik Crav-a za France 3.

  Poplava vina dogodila se u Seteu, lučkom gradu regije Languedoc-Roussillon, koja je jedan od najvećih francuskih proizvođača vina.

  Vino se u bujicama razlijevalo ulicama tako da su podrumi i obližnje kuće poplavljene, javili su lokalni mediji.

  Ranije ove godine Španija je službeno protestujući pozvala francuskog ambasadora nakon što su francuski seljaci u blizini mjesta Le Bolou, u južnoj Francuskoj, zaustavili španske kamione koji su prevozili vino i prolili cjelokupan njihov teret.

  Lokalni sindikalni čelnik proizvođača vina Frederic Rouanet osudio je posljednje napade ali za časopis Decanter kazao je da je i on zabrinut velikim porastom uvoza jeftinog vina u francuske trgovine. (Hina)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,