Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Francuska uvela mjeru zabrane plastičnih posuda

Preuzmite sliku

Francuska je uvela kontroverznu mjeru zabrane plastičnih posuda, kojom je predviđena obaveza proizvođača da sva ambalaža na francuskom tržištu bude od “biorazgradivog materijala”, ali postepeno, do 2020. godine.

Tom mjerom donijetom prošlog mjeseca, zabranjena je upotreba plastičnih boca i plastičnog pribora za jelo, kao i plastičnih čaša u automatima za kafu, što protivnici smatraju kršenjem pravila EU o slobodnom prometu robe.

Pošto je Pariz prošle godine bio domaćin konferencije o globalnom zagrijavanju, Francuska koja je, poput nekoliko drugih zemalja i pojedinih država SAD, u julu zabranila upotrebu plastičnih kesa, sada je postala prva zemlja svijeta u kojoj su zabranjene plastične posude, javlja Impuls.

Organizacije za zaštitu životne sredine pozdravile su tu zabranu i izrazile nadu da će to biti pozitivan primjer koji će slijediti i druge države, dok evropsko udruženje proizvođača ambalaža “Pack2Go Europe” najavljuje borbu za ukidanje zabrane.

Generalni sekretar tog udruženja Emon Bates pozvao je Evropsku komisiju da preduzme zakonske mjere protiv Francuske zbog kršenja propisa EU, navodeći da će u suprotnom to učiniti njegova asocijacija.

On je također naveo da nema dokaza da je “biorazgradivi materijal” povoljniji za okolinu i da se zabranom poručuje potrošačima da je “prihvatljivo ostavljati u prirodi biorazgradlivu ambalažu” što će, kako je rekao, “pogoršati problem”.

Uvođenje zabrane predložila je evropska Zelena stranka, a u Parlamentu Francuske je prihvaćena s ciljem da se smanji potrošnja energije i zagađivanje životne sredine.

Iako su se aktivisti za zaštitu životne sredine zalagali da ta zabrana stupi na snagu 2017. godine, njena primjena je odložena do 2020, jer se ministrica ekologije Segolen Roayal isprva protivila njenom uvođenju, ocjenivši je kao “antisocijalnu”.

 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje