Ponedjeljak, 20. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Francuska: U Parizu održan skup podrške narodu Afganistana

Preuzmite sliku

U Parizu, glavnom gradu Francuske, održan je skup podrške narodu Afganistana.

Građani su se okupili na Trgu Republike u Parizu na poziv brojnih organizacija i udruženja.

Okupljeni su noseći zastave Afganistana tražili od međunarodne zajednice da pokaže solidarnost s afganistanskim narodom i ugroženim Afganistancima. Pozvali su vlasti u Francuskoj da prihvate izbjeglice iz Afganistana i pruže im potrebnu pomoć.

Reza Jafari, predsjednik Udruženja djece Afganistana, kazao je da su se okupili kako bi se solidarisali s afganistanskim narodom.

“Želimo da evropska i međunarodna zajednica pregovaraju s talibanima o otvaranju humanitarnog koridora kako bi ljudi mogli napustiti Afganistan”, rekao je Jafari.

Istakao je da je međunarodna zajednica “napustila” afganistanski narod.

“Tražimo od Francuske da odobri azil Afganistancima koji su u zemlji i koji će doći kasnije”, kazao je Jafari.

Roselyne, koja nije željela otkriti svoje prezime, kazala je da se solidariše s afganistanskim narodom i da će ih ugostiti ako žele doći u tu zemlju. Istakla je da je Francuska evakuisala nedovoljno Afganistanaca.

Anna, italijanska studentica koja je u Parizu zbog obrazovanja, rekla je da bi Evropa i međunarodna zajednica trebali pokazati solidarnost s narodom Afganistana.

“Ovdje sam kako bih tražila da francuska vlada i Evropa otvore humanitarni koridor za Afganistance”, rekla je ova studentica. (AA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje