Ponedjeljak, 3. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Francuska: U istrazi ubistva nastavnika privedene još tri osobe

Preuzmite sliku

Privedene su još tri osobe za koje se vjeruje da su bile u kontaktu s osumnjičenim za ubistvo nastavnika u Francuskoj 16. oktobra, prenosi Anadolu Agency (AA).

Francuski mediji pozivajući se na pravosudne organe javili su kako su u utorak privedeni dvojica muškaraca od 18 godina i djevojka od 17 godina, za koje se vjeruje da su bili u kontaktu s osobom rusko-čečenskih korijena, osumnjičenom za ubistvo.

Očekuje se da će privedene osobe danas biti uhapšene uz optužbe za učestvovanje u terorističkom činu.
U istrazi ubistva nastavnika dosad je šest osoba optuženo za ”udruživanje radi terorizma i ubistva“.

S druge strane, ministar obrazovanja Jean-Michel Blanquer, saopćio je kako je tokom minute šutnje za ubijenog nastavnika Samuela Patyja održane u ponedjeljak u svim obrazovnim institucijama, došlo do oko 400 prekršaja te da je protiv pojedinaca pokrenut disciplinski postupak, a protiv jednog dijela i kazneni postupak.

Nastavnik je 16. oktobra ubijen u blizini Pariza, a glava mu je odsječena. Francuski zvaničnici su naveli kako je optuženi viđen s nožem u ruci u blizini tijela te da je ubijen nakon što je policija pucala u njega.

Nastavnik historije u osnovnoj školi Samuel Paty nekoliko dana prije nego što je ubijen na času je pokazao karikaturu Muhammeda a.s., što je izazvalo reakcije roditelja.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,