Nedjelja, 1. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Francuska šalje solidarno Češkoj 100.000 vakcina

Preuzmite sliku

Francuska će do sredine marta poslati Češkoj solidarno 100.000 vakcina protiv virusa korona Pfizer-BioNTech pošto je češki premijer Andrej Babiš zamolio posredstvom Evropske komisije ostale članice Evropske unije da pomognu i pozajme sada vakcine koje će Češka kasnije vratiti.

“Nastojali smo već duže vrijeme da obezbjedimo više vakcina. U Izraelu smo uspjeli da to dobijemo na poklon. Francuska nam je sada obećala 100.000 vakcina do 15. marta“, kazao je danas premijer Babiš.

Češka se ove sedmice ponovo našla na vrhu spiska zemalja sa najvišim sedmodnevnim prosjekom zaraženih preračunato na milion stanovnika a na začelju je u Evropi po broju vakcinisanih.

Prema najnovijim podacima od srijede Češka je u posljednjih sedam dana imala sedmodnevni prosjek od 884,7 novozaraženih virusom korona, što je najgori bilans u svijetu, dok je kod komšija, osim u Slovačkoj situacija znatno povoljnija.

Slovačka na milion stanovnika ima 380 novozraženih, Poljska 193, Austrija 189 a Njemačka svega 89.

Vlada premijera Babiša kao jedan od razloga zašto se pandemija Covid-19 u Češkoj u februaru tako otrgla kontroli navodi i nedostatak vakcina zbog kojeg sporije vakciniše nego prosjek Evropske unije.

Međutim opozicija i češki ljekari upozoravaju da Češka ne stiže da iskoristi ni one vakcine koje ima, između ostalog zbog početnih problema sa sistemom naručivanja termina vakcinacije i što je distributera vakcina u zemlji birala sa ogromnim zakašnjenjem, tek sredinom februara.

Udruženje Mladi ljekari opšte prakse optužilo je ove sedmice vladu da vakcine leže neiskorišćene u magacinima i ponudili su da sami preuzmu distribuciju uz pomoć preduzeća koja imaju potrebne frižidere a uradila bi to solidarno besplatno a da se ne čeka da ljekari opšte prakse dobiju vakcine tek tokom marta.

 • “Mladi ljekari užasnuti su koliko ne funkcioniše sistem distribucije i vakcinacije protiv Covid-19 u Češkoj. U situaciji smo da je oboljelih i žrtava sve više, pune se bolnice a vakcine paradoksalno leže neiskorišćene. Više od 180.000 neiskorišćenih doza znači da svake sedmice zbog toga što one nisu iskorišćene umire bezveze 15 ljudi”, kazao je početkom sedmice potpredsednik udruženja Vojteh Muha.

  Premijer i vlada na ponudu udruženja nisu reagovali, javio je češki javni radio servis Radiožurnal a danas je premijer Babiš odbio kritike da vakcinacija ide suviše sporo.

  “Do sada smo dobili 797.460 vakcina. Vakcinisano je 600.429 ljudi”, kazao je češki premijer i upozorio da su neki regionu vakcinu AstraZeneca namjerno ostavili u rezervi za učitelje koji još uvijek nisu na redu za vakcinaciju.

  Premijer Babiš i njegov tadašnji saveznik za borbu protiv pandemije, epidemiolog Roman Primula putovali su nedavno Mađarsku i Srbiju da provjere da li bi i Češka eventualno mogla da odobri za nacionalnu upotrebu rusku i kinesku vakcinu, međutim, Primula je nakon posjete Beogradu kazao da podaci koje imaju epidemiolozi u Srbiji i na osnovu kojih je vakcina tamo odobrena ne bi bili dovoljni da češke institucije mogu da odobre Sputnjik kao bezbjednu vakcinu.

  Vlada premijera Andreja Babiša sprema još oštrije sanitarne mjere, onakve kakve su važile u prvom talasu u proljeće kroz koji je Češka bezbolno prošla, zato što bez obzira na gotovo isti lockdown koji traje od 28. decembra novozraženih ima sve više, pored britanske mutacije koja se već raširila danas je potvrđen i jedan slučaj južnoafričke mutacije a broj preminulih dostiže oko 150 dnevno. (Slobodna Evropa)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,