Četvrtak, 6. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Francuska: Preminuo i drugi pacijent sa ugrađenim vještačkim srcem

Preuzmite sliku

Nakon što je početkom prošlog mjeseca treći put uspješno ugrađeno vještačko srce francuske biomedicinske firme Carmat u francuskom gradu Nantesu umro je drugi pacijent sa presađenim vještačkim srcem ove kompanije, javlja Anadolu Agency (AA).

Vještačko srce nije novost u svijetu, ali vještačko srce firme Carmat se od ostalih razlikuje po tome što za cilj ima da pacijentima produži život više nego ostali uređaji te da gotovo u potpunosti mogu nastaviti normalan život. Vještačko srce se ugrađuje u prsa pacijenta, a sastoji se od mekog biomaterijala i različitih senzora koji oponašaju otkucaje srca.

 • vjestacko-srce
 • Međutim, smrt 69-godišnjaka, inače, drugog pacijenta koji je umro nedugo nakon operacije, pokazuju da vještačko srce ipak ne izdrži toliko dugo koliko je bio plan. Drugi pacijent je umro devet mjeseci nakon operacije.

  Kako navodi Carmat, 69-godišnjak, čije ime nisu otkrili, dovezen je u bolnicu u Nantesu gdje je ranije i operisan zbog problema sa cirkulacijom krvi. Pacijent je unatoč naporima ljekara preminuo.

  Ističu da, unatoč tome što su uspješno ugradili vještačko srce i vratili u normalu cirkulaciju krvi, pacijent nije poživio duže. Dodaju da srce radi onako kako su predvidjeli te da nisu pronašli nijedan element koji bi mogao biti uzročnik smrti.

  Prva operacija vještačkog srca urađena je 18. decembra 2013. godine u bolnici Georges Pompidou u Parizu. Operisan je 76-godišnjak koji je preminuo samo tri mjeseca nakon operacije.

  Isti ljekari u istoj bolnici su prošlog mjeseca uspješno izveli i treću operaciju ugradnje vještačkog srca. Ovaj put su umjesto plastičnih sastojaka srca, koji dovode do zgrušavanja krvi, koristili kravlju kožu.

  Ovo vještačko srce, u odnosu na druga, u skladu sa uslovima i brzinom kretanja osobe može ubrzati i usporiti protok krvi.

  Carmat procjenjuje da je u Evropi i SAD-u potrebno 100.000 transplantacija srca.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje