Utorak, 31. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Francuska: Ponovo otvoreni kafići, restorani, prodavnice, kina i muzeji

Preuzmite sliku

Vlasti u Francuskoj pozivaju svoje stanovnike na “kolektivnu odgovornost” nakon što su neka javna mjesta ponovo otvorena u srijedu, 19. maja, nakon šest mjeseci strogih ograničenja zbog naglog povećanja broja zaraženih koronavirusom, javlja Anadolu Agency.

U drugoj fazi postepenog ukidanja mjera ponovno se otvaraju trgovine, muzeji, kinodvorane, pozorišta, vanjske terase kafića, restorana i zatvoreni sportski centri, ali i dalje uz određena ograničenja.

Vrijeme početka policijskog sata također je pomjereno sa 19 na 21 sat.

Već danas su se u baštama kafića i restorana u prijestolnici Parizu mogli vidjeti brojni građani koji su iskoristili priliku za odmor i druženje nakon ublažavanja mjera.

Vlada je također izdala sanitarni protokol za javna mjesta. Barovi, restorani i kafići mogu otvoriti samo prostore za sjedenje na otvorenom s kapacitetom od 50 posto. Zatvoreni restorani u hotelima mogu se ponovo otvoriti za goste.

Zatvoreni bazeni i sportski centri bit će otvoreni samo za škole i vannastavne aktivnosti. Zatvoreni prostori poput kina i pozorišta mogu pružati najviše 35 posto sjedećih mjesta, a velike koncertne dvorane imaće kapacitet gledalaca ograničen na najviše 800 ljudi.

Za skupove sa više od 1.000 ljudi, digitalna zdravstvena propusnica sa detaljima o vakcinaciji i rezultatima negativnih antigen/PCR testova bit će obavezna od 9. juna.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje