Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Francuska aktivirala 5G mobilnu mrežu

Preuzmite sliku

Mreža je dostupna na područjima u kojima su telekomunikacijske kompanije postavile 500 testnih antena.

Francuska je lansirala petu generaciju mobilnih mreža (5G), a prve aktivacije frekvencija rezervirane su za korisnike koji su se ranije pretplatili za tu uslugu.

Lokalni mediji javljaju da je 5G mobilna mreža dostupna na područjima u kojima su telekomunikacijske kompanije postavile 500 testnih antena i samo u devet velikih gradova Francuske.

Mreža 5G je dugo očekivana tehnologija, ali i promovirana kao tehnologija koja će produbiti borbu protiv klimatskih promjena, prenosi Anadolija.

U izjavi na web-stranici, izvršni direktor američkog mobilnog operatera Verizon Hans Vestberg rekao je da 5G ima potencijal trenutnu potrošnju energije smanjiti i do 90 posto.

Dodao je da bi ekikasnija upotreba električne mreže promovirala korištenje čiste i obnovljive energije.

Širenje mreže spor proces

Izvršni direktor Orangea Stephane Richard za francusku medijsku kuću RFI kazao je da će širenje 5G mreže biti spor proces.

“Ove zime mreža neće biti proširena na velik broj korisnika. To je tema za 2021. godinu, posebno u njenoj drugoj polovici”, rekao je Richard.

Francuski regulatori propisuju da do 2022. godine svaki operater mora postaviti po 3.000 prenosnih tornjeva, proširivši to na po 8.000 tornjeva u naredne dvije godine, a ukupno na 10.000 tornjeva do 2025. godine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,