Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Fotografija voditeljice koja nosi pištolj usred emisije postala viralna

Preuzmite sliku

Izraelska voditeljica vijesti Lital Shemesh dospjela je na naslovne strane kada se pojavila u etru sa pištoljem uvučenim u pantalone usred emisije, ali i tekućih sukoba u toj zemlji.

Fotografija na kojoj Shemesh nosi vatreno oružje postala je viralna na društvenim mrežama, a mnogi su je povezali sa “posljedicama” napada Hamasa 7. oktobra i nastavka sukoba koji je potom uslijedio. Pištolj je, kako se vidi na fotografiji, ispod majice imao i njen kolega.

Shemesh je služila vojni rok koji je u Izraelu obavezan i za žene, u diviziji granične policije IDF (Izraelske odbrambene snage) i to na svoj zahtjev, od 2002. do 2005. godine, tj. tokom vrhunca druge intifade.

U jedinici od blizu 100 muškaraca bila je jedna od samo pet žena.

“Izrael se naoružava”, lakše do pištolja

U Izraelu, naciji od devet miliona ljudi, blizu 150.000 je imalo privatne dozvole za oružje 2021. godine, što je brojka koja je opala za skoro 20 posto u prethodnoj deceniji, prema Ministarstvu za nacionalnu bezbjednost. Većina takvih dozvola je za pištolje, piše New York Times.

Ali nakon 7. oktobra, Izraelci su podnijeli najmanje 256.000 zahtjeva za dozvolu za oružje, uključujući mnoge koji nikada ranije nisu razmišljali o tome da ga posjeduju.

Trenutni izraelski krajnje desničarski ministar nacionalne bezbjednosti, Itamar Ben-Gvir, dugo se zalagao za proširenje mogućnosti posjedovanja oružja, a sredinom oktobra poslanici su potpisali propise koje je donijela njegova kancelarija, a kojima je ovaj proces olakšan.

Mladi ljudi sa puškama prebačenim preko ramena postali su uobičajen prizor u Izraelu.

Stotine hiljada vojnika na aktivnoj dužnosti ili rezervista svoje oružje drže kod kuće.

Ali uprkos decenijama nesigurnosti u regionu, privatno vlasništvo oružja nikada se nije približilo nivoima koji su viđeni u Sjedinjenim Državama, gdje istraživanja pokazuju da skoro jedne trećine odraslih posjeduje vatreno oružje.

Izraelska vlada je izdala 13.000 dozvola za vatreno oružje tokom cijele 2022. godine i 23.000 lani – ali do 7. oktobra.

Nakon napada Hamasa, do kraja novembra, 26.000 novih dozvola je odobreno za manje od osam sedmica, dok je još 44.000 Izraelaca dobilo „uslovno odobrenje“.

Podobnost za dobijanje dozvole za oružje zavisi od starosti osobe, iskustva u vojnoj ili nacionalnoj službi, profesije i mjesta stanovanja – neki gradovi se smatraju opasnijim od drugih, što opravdava posjedovanje poružja.

Novi propisi proširuju broj kvalifikovanih gradova i dozvoljavaju većem broju ljekara dobrovoljaca i onih koji prvi reaguju u hitnim slučajevima da nose oružje.

“Izrael se naoružava” navodi se u saopštenju ministarstva koje je sedmicama emitovano na izraelskom radiju nakon napada.

U decembru je na društvenim mrežama ministar Gvir napisao:

“Što je moguće više građana koji ispunjavaju kriterijume moraju biti naoružani.”

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,