Četvrtak, 30. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Finska: Želimo ući u NATO zajedno sa Švedskom, ali to je sada u rukama Turske

Preuzmite sliku

Predsjednik Finske Sauli Niinisto rekao je da ta zemlja žele ući u NATO u isto vrijeme kada i Švedska, ali da je to pitanje u rukama Turske, javlja Anadolija.

Niinisto se sastao sa švedskim premijerom Ulfom Kristerssonom i norveškim premijerom Gahrom Storeom u Harpsundu u Švedskoj.

“Proces učlanjenja Finske u NATO nastavlja se zajedno sa Švedskom. Želimo se pridružiti NATO-u zajedno sa Švedskom. Međutim, ne možemo ništa učiniti po tom pitanju, odobrenje je u rukama Turske, a ne znam šta Turska trenutno misli“, kazao je Niinistro nakon sastanka.

Švedski premijer Kristersson izjavio je da se razgovori NATO-a s Republikom Turskom nastavljaju.

“Skandinavska regija ima jedinstvene uvjete. Saradnja između nas će dodati dubinu NATO-u. Kada Švedska i Finska postanu članice NATO-a, naša regija će biti najsjeverniji dio NATO-a“, rekao je Kristersson.

Norveški premijer Gahr Store rekao je novinarima da njegova zemlja podržava integraciju Finske i Švedske u NATO jer bi te zemlje ojačale NATO.

“Rusija je postala sve nepredvidljivija. Koriste se mnoge različite i opasne metode, poput cyber ratovanja i hibridnog ratovanja. Kad bolje razmislimo, važno je da Švedska i Finska uđu u NATO“, kazao je Store.

 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,