Ponedjeljak, 25. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Finska predlaže zatvorske kazne za slanje neželjenih slika seksualnog sadržaja

Preuzmite sliku

Muškarci koji šalju neželjene dick pics mogli bi služiti do šest mjeseci zatvorske kazne prema novom zakonu koji je predložen u Finskoj.

U pitanju je izmjena zakona o seksualnom uznemiravanju tako da uključuje slanje fotografija eksplicitnog sadržaja, zajedno s verbalnim i tekstualnim uznemiravanjem.

Prema trenutno važećem zakonu, seksualno uznemiravanje smatra se kaznenim djelom samo ako uključuje fizičko dodirivanje. Premda su neki počinitelji koji šalju fotografije seksualnog sadržaja procesuirani prema državnim zakonima o kleveti, ovaj zakon nije zadovoljavajuć budući da ne uzima u obzir seksualnu prirodu zločina.

Istraživanje koje je ove godine provela organizacija za zaštitu dječjih prava Plan International pokazalo je kako je 51% od 14 000 anketiranih djevojaka i mladih žena doživjelo seksualno uznemiravanje putem interneta. Njih 35% primilo je neželjene seksualne ili eksplicitne fotografije ili slike.

„Studije pokazuju da je seksualno uznemiravanje prilično često i da su žrtve ove vrste ponašanja najčešće žene, pa je potrebno razmotriti kako se s tim treba postupati u zakonu,” rekao je Sami Kiriakos, savjetnik iz Ministarstva pravosuđa. (voxfemiae.net)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje