Ponedjeljak, 29. Maja 2023.
Tuzlanski.ba logo

Finska objavila da želi u NATO, Estonija poslala upozorenje, javila se Švedska

Preuzmite sliku

Finska mora podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u “bez odgađanja”, objavili su danas finski predsjednik Sauli Niinisto i premijerka Sanna Marin u zajedničkoj izjavi, što je velik zaokret u politici koji je potaknula ruska invazija na Ukrajinu.

Finska, koja s Rusijom dijeli 1300 km dugu granicu i tešku prošlost, postupno je pojačavala saradnju sa Sjevernoatlantskim savezom kao partnerom otkako je Rusija anektirala Krim 2014. godine. No sve do ruske invazije na Ukrajinu, ova nordijska zemlja se suzdržavala od pridruživanja kako bi održala prijateljske odnose sa svojim istočnim susjedom.

“Finska mora bez odgađanja podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u”, rekli su Niinisto i Marin u zajedničkoj izjavi. “Članstvo u NATO-u ojačalo bi sigurnost Finske. Kao članica NATO-a, Finska bi ojačala cijeli obrambeni savez”, istaknuli su.

“Nadamo se da će nacionalni koraci koji su još potrebni za donošenje ove odluke biti poduzeti brzo u sljedećih nekoliko dana.”

Estonija poslala upozorenje

Nakon objave Finske stižu reakcije.

Danska premijerka Mette Frederiksen pozdravila je odluku. Izjavila je da će njena zemlja učiniti sve kako bi se to ubrzalo. “Odluka će ojačati NATO i našu zajedničku sigurnost”, izjavila je.

Estonija je također pozdravila odluku Finske, ali je i poslala upozorenje da se “Rusija već dugo priprema za napad na baltičke zemlje”.

“Oči svijeta sada su uprte u Švedsku i Finsku. Švedska treba ići ruku pod ruku s Finskom kako bi ojačala svoju sigurnost i sigurnost u nordijskoj i baltičkoj regiji”, napisala je švedska političarka Annie Lööf. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,