Utorak, 15. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Filmska pljačka: Opkolili kombi pa ukrali 9 miliona eura, u bijegu zapalili dva auta

Preuzmite sliku

Troje zaposlenika Loomisa, dva muškarca i žena su u šoku te će im biti potrebna psihološka pomoć. Dvoje zaposlenika kazalo je kako su imali opetovanih problema sa sistemom za zaključavanje vozila

Razbojnici u Lyonu opljačkali su vozilo zaštitarske kompanije Loomis i ukrali devet miliona eura nakon što je vozilo izašao iz podružnice Francuske banke u petak oko 9 sati, piše The Guardian.

Kako navode lokalni mediji, dva kombija blokirala su zaštitarsko vozilo, razbojnici su prijetili vozaču, uzeli novac te pobjegli u dva vozila koja su kasnije zapalili.

Bio je to hrabar napad, upravo u centru grada – kazao je izvršni direktor Loomisa Michel Tresch za AFP te dodao da je najvažnije da su zaposlenici kompanije sigurni i zdravi.

Troje zaposlenika Loomisa, dva muškarca i žena su u šoku te će im biti potrebna psihološka pomoć. Dvoje zaposlenika kazalo je kako su imali opetovanih problema sa sistemom za zaključavanje vozila.

Naime, sigurnosni kod vozila mijenja se tokom svake vožnje, a opljačkano vozilo imalo je “stalni kod”, koji je olakšao posao razbojnicima.

– Očito je došlo do greške od strane kompanije – kazao je jedan zaposlenik za AFP.

Inače, švedska zaštitarska kompanija Loomis napadnuta je nekoliko puta tokom godina. U maju 2017. opljačkano je njihovo vozilo te su razbojnici pritom ukrali 35 miliona eura gotovine, dijamante i zlatne ingote.  U decembru 2016. lopovi su ukrali 70 kilograma zlatne prašine u vrijednosti 2,5 miliona eura iz iste firme u blizini Lyona.

U ožujku ove godine je francuski razbojnik, Rédoine Faïd, osuđen je na 28 godina zatvora zbog napada na kombi tvrtke Loomis u Calaisu 2011. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje