Subota, 25. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Filipini nude medicinske radnike Njemačkoj i Britaniji u zamjenu za vakcine

Preuzmite sliku

U iščekivanju prvih doza vakcina protiv korona virusa, koje bi trebale stići ove sedmice, Filipini zapadnoevropskim zemljama nude hiljade medicinskih radnika u zamjenu za vakcine, objavile su vlasti ove otočne države.

Kao jedna od azijskih zemalja s najvišim brojem slučajeva zaraze korona virusom, Filipini su popustili pravila za slanje svojih medicinskih radnika u druge zemlje, spustivši ograničenje na 5.000 radnika godišnje.

Alice Visperas, direktorica ureda za međunarodne poslove ministarstva rada, rekla je da su Filipini otvoreni za ukidanje gornje granice u zamjenu za vakcine iz Britanije i Njemačke, koje će koristiti za vakcinisanje odlaznih radnika i stotine hiljada Filipinaca.

Medicinske estre su među milionima Filipinaca koji rade u inostranstvu, osiguravajući godišnje preko 30 milijardi dolara doznaka vitalnih za ekonomiju zemlje.

 • “Razmatramo zahtjev za ukidanjem ograničenja raspoređivanja, podložno dogovoru”, rekla je Visperas.

  Velika Britanija je trenutno šesta zemlja u svijetu po broju smrtnih slučajeva usljed zaraze korona virusom, te jedna od ekonomija najpogođenijih pandemijom, dok Njemačka zauzima deseto mjesto u svijetu po broju slučajeva zaraze.

  I dok su ove dvije zemlje vakcinisale zajedno oko 23 miliona stanovnika, Filipini će tek započeti s imunizacijom 70 miliona odraslih osoba, ili dvije trećine populacije od 108 miliona. Zemlja očekuje prvu pošiljku vakcina iz Kine ove sedmice.

  Britanska ambasada i njemačka misija Manili nisu odgovorile na poziv da komentarišu ponudu filipinskih vlasti.

  U 2019. godini skoro 17 hiljada filipinskih medicinskih sestara potpisalo je ugovore o radu u inostranstvu, pokazuju službeni podaci.

  “Zgroženi smo kako se vlada odnosi prema medicinskim sestrama i zdravstvenim radnicima kao prema robi ili izvoznim proizvodima”, rekla je Jocelyn Andamo, generalna sekretarica Filipino Nurses United u izjavi. (N1)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje