Petak, 24. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Fascinantan prizor: Pogledajte spektakularni meteor koji je osvijetlio nebo nad Norveškom

Preuzmite sliku

Neobično veliki meteor u nedjelju je nakratko osvijetlio nebo iznad Norveške, ostavljajući za sobom spektakularan vizuelni, ali i zvučni trag.

Stručnjaci smatraju da je meteor mogao da udari u Zemlju, a da se to dogodilo, mjesto udara ne bi bilo daleko do glavnog grada Osla.

Nije bilo neposrednih izvještaja o povredama ili šteti, prenosi Reuters.

Izveštaji o munjevitom preletu meteora počeli su da stižu oko 1 sat poslije ponoći, a na društvenim mrežama su osvanuli snimci ovog izuzetnog događaja.

Norveška mreža za praćenje meteora analizirala je u nedjelju video snimke i druge podatke pokušavajući da utvrdi porijeklo i odredište meteora.

Preliminarni podaci ukazuju da je postojala mogućnost da meteor udari u Zemlju u velikom šumovitom području Finemarka, udaljenom svega samo 60 kilometara zapadno od glavnog grada Osla, saopštila je Norveška mreža za praćenje meteora.

“Ovo je bilo ludo”,  rekao je izvještaču agencije Reuters, Morten Bilet, koji je vidio i čuo meteor.

Naučnici su izračunali da se meteor kretao brzinom od 15-20 kilometara u sekundi i osvetljavao je noćno nebo pet do šest sekundi, rekao je Bilet.

On je potvrdio da se u izvještajima ne pominje da je učinjena materijalna šteta ili da je neko bio posebno uznemiren ovim događajem, kao što je to bio slučaj 2013. godine kada je meteor preletio iznad teritorije Rusije i eksplodirao iznad Čeljabinska. (Radiosarajevo.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,