Četvrtak, 9. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Evropske potrošačke cijene dostigle najviši nivo u posljednjih 13 godina

Preuzmite sliku

Potrošačke cijene u 19 zemalja Evropske unije koje koriste euro skočile su na najviši nivo prvi put u posljednjih 13 godina.

Eurostat, statistička agencija Evropske unije, saopćila je u petak da je inflacija u cijelom bloku porasla na 4,1 posto u godini do oktobra.

To je više u odnosu na ekvivalentnu stopu od septembra kada je iznosila 3,4 posto i predstavlja najveći godišnji porast inflacije od jula 2008. godine, kada je inflacija također iznosila 4,1 posto, javlja Associated Press.

Inflacija u 19 zemalja, kao i svugdje u svijetu, posljednjih je mjeseci rasla jer se globalna ekonomija počela oporavljati od pandemije koronavirusa.

Taj će skok vjerojatno staviti pritisak na Evropsku centralnu banku da ubrza korake za okončanje svojih mjera stimulacije pandemije dok inflacija udvostručuje svoj cilj od dva posto.

Banka je, međutim, u četvrtak saopćila da je veliki dio porasta cijena vezan za poređenje sa niskim cijenama tokom pandemije, povećanjem cijena goriva i potražnjom koja nadmašuje ponudu kako se ekonomija ponovno otvara. Dužnosnici banke rekli su da očekuju da će sva tri uzroka porasta cijena biti privremena i zadržali su svoje poticaje do marta.

Eurostat je saopćio da je rast eurozone porastao za 2,2 posto u trećem tromjesečju godine, nešto više od brojke iz prethodnog tromjesečja od 2,1 posto.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,