Subota, 26. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Evropska unija zabranila cigarete s mentolom

Naloženo je i da kutije na sebi sadrže još eksplicitnija zdravstvena upozorenja i da prekrivaju 65 posto prednje i zadnje strane.

U Evropskoj uniji je stupila na snagu zabrana cigareta s mentolom, u daljnjem pokušaju da se obeshrabri mlade ljude od počinjanja pušenja.

Zabrana aromatiziranih cigareta i duhanskih proizvoda stupila je na snagu 2016. godine, ali proizvodi s tržišnim udjelom većim od tri posto – poput cigareta s okusom mentola – uživali su izuzeće do danas, piše Hina pozivajući se na dpa.

Regulacija je dio EU direktive za duhanske proizvode koja je prihvaćena 2014. godine nakon napornih pregovora, pritisaka industrije i pravnih izazova.

Još eksplicitnija zdravstvena upozorenja

Direktiva je takođe naložila da cigarete i duhanski proizvodi na sebi sadrže još eksplicitnija zdravstvena upozorenja te da prekrivaju 65 posto prednjeg i stražnjeg dijela kutije. Države članice takođe mogu imati i ogoljena pakovanja.

Pravila bi trebala smanjiti stopu pušenja među mladim ljudima. Evropska komisija kaže da je pušenje najveći uzročnik prerane smrti u EU.

U EU, 26 posto od ukupne populacije i 29 posto mladih Evropljana između 15-24 godine puši, prema podacima komisije. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,