Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Evropska unija tuži kompaniju AstraZeneca

Preuzmite sliku

Evropska unija (EU) je potvrdila da je tužila prozvođača vakcina protiv korona virusa, kompaniju AstraZeneca zbog nepoštovanja ugovora o snabdevanju vakcina protiv COVID-19.

“Evropska komisa je u petak (23. april) pokrenula pravni postupak na osnovu kršenja unapred određenog kupoprodajnog ugovora. Razlog za ovo što neki uslovi ugovora nisu ispoštovani i kompanija nije bila u poziciji da predstavi pouzdanu strategiju koja bi obezbedila blagovremenu isporuku doza vakcina”, potvrdio je portparol EK Stefane Keerstmaecker (Kerstmaker).

Tužbu je pokrenula Evropska komisija u ime institucije, ali i u ime 27 država članica Evropske unije. Keerstmaecker je podvukao da je za evropske institucije važno da se obezbedi brza isporuka dovoljnog broja doza vakcina “na koje evropski građani imaju pravo i koje su obećane na osnovu ugovora”. Inače, vakcina AstraZeneca je bila treća koju je početkom ove godine odobrila Evropska agencija za lekove (EMA). Međutim, od početka su se države EU suočavale sa nedovoljnim brojem doza koje je ova kompanija morala da dostavi EU što je izazvalo zastoj u masovnoj kampanji vakcinacije širom EU.

Već prilikom prvog kontigenta, ova kompanija je Evropsku uniju snabdevala sa preko 60 odsto manje doza od dogovorene količine po ugovoru koji je EK sklopila u ime svih država članica. EU razmatra tužbu protiv proizvođača vakcina AstraZeneca Ovo, i sumnja da je kompanija prodavala vakcine namenjene EU ostalim zemljama za znatno višu cenu su učinile da EU uvede zabranu izvoza vakcina proizvedenih na teritoriji Evropske unije bez ranije najave. (RSE)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,