Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Evropska unija priprema plan za isporuku streljiva Ukrajini

Preuzmite sliku

Plan se temelji na zajedničkoj nabavi streljiva u velikim količinama kako bi vojna industrija mogla biti sigurna u narudžbe

Ministri obrane Evropske unije razgovaraju u srijedu u Stockholmu o pripremi plana za slanje streljiva Ukrajini, uprkos vlastitim slabim zalihama, a prvi hitni paket vrijedit će milijardu eura.

Ukrajinskoj vojsci kronično nedostaje granata kalibra 155 mm.

Ministri, okupljeni u Stockholmu u nazočnosti glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga i ukrajinskog kolege Oleksija Reznikova, pripremit će plan od tri dijela. Cilj je da bude usvojen 20. marta na sastanku šefa diplomacije EU-a.

Plan se temelji na zajedničkoj nabavi streljiva u velikim količinama kako bi vojna industrija mogla biti sigurna u narudžbe.

Prva faza plana predviđa korištenje milijarde eura iz Evropskog instrumenta mirovne pomoći kako bi se za nekoliko tsedmica moglo isporučiti granate iz zaliha država članica.

Po evropskim dužnosnicima, države članice još imaju dovoljno granata kalibra 155 mm da ne ugroze vlastitu sigurnost.

Plan predviđa i zajedničku nabavu za oružane snage EU-a i Ukrajine kako bi se potaknulo proizvođače da povećaju proizvodne kapacitete.

Zemlje poput Estonije, koja je predložila da se ide i dalje (četiri milijarde eura i milijun granata), traže da se učini i više.

“S obzirom na ukrajinske potrebe, trebalo bi im najmanje 350.000 granata od 155 mm na mjesec“, rekao je Madis Roll, dužnosnik estonskog ministarstva obrane.

Treba riješiti i pitanje hoće li narudžbe ići preko obrambene agencije EU-a ili preko država članica koje imaju više iskustva s takvim ugovorima.

Postoji i mogućnost kupnje granata izvan Evrope, što bi po nekima bilo brže, ali ne bi omogućilo potporu europskom vojno-industrijskom kompleksu što zabrinjava druge.

No svi se slažu da se trebaju pripremiti za moguće velike ratne sukobe nakon višegodišnjeg slabog ulaganja u odbranu. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,