Nedjelja, 5. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Evropska komisija predložila nacrt zakona za zaštitu djece od seksualnog zlostavljanja na internetu

Preuzmite sliku

Evropska komisija predložila je u srijedu nacrt zakona čiji je cilj zaštititi djecu od seksualnog zlostavljanja na internetu, javlja Anadolu Agency (AA).

Nova pravila zahtijevaju da online platforme provode procjenu rizika, otkrivaju i prijavljuju slučajeve zlostavljanja djece, kao i efikasno uklanjaju kritični sadržaj.

Evropska komisija je predložila osnivanje nove organizacije, pod nazivom Centar Evropske unije (EU) za seksualno zlostavljanje djece, koja bi imala zadatak da pomogne u radu online provajdera, analizira izvještaje o zlostavljanju i kontaktira nacionalna tijela za provođenje zakona ili Europol.

“Današnji prijedlog postavlja jasne obaveze za firme da otkriju i prijave zlostavljanje djece, uz snažne mjere zaštite koje garantuju privatnost svih, uključujući djecu”, rekla je komesarka EU za unutrašnje poslove Ylva Johansson.

Ona je naglasila važnost prijavljivanja jer to može pokrenuti istrage i spasiti “djecu od stalnog zlostavljanja “.

“Istraga koju je podržao Europol na osnovu izvještaja provajdera dovela je do spašavanja 146 djece širom svijeta s više od 100 osumnjičenih identifikovanih širem EU”, objasnila je Johansson.

Prema podacima Evropske komisije, samo jedna firma prijavila je 95 posto slučajeva online zlostavljanja djece u 2020. godini.

Države članice EU i Evropski parlament tek trebaju usvojiti ovaj prijedlog.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje